Heliga Korsets kyrka | Die Heilige-Kreuz-Kirche | The Holy Cross Church

Kinkerit

Hattulan seurakunnassa pidetään kevättalven aikana yhdettoista kinkerit ja kesällä vielä kahdet. Suomalaisessa perinteessä kinkerit, lukukinkerit tai lukuset olivat aluksi kirkon pitämiä kristinopin kuulustelutilaisuuksia. Ennen kansakoulujen aikaa lukukinkereillä olikin huomattava kansansivistyksellinen vaikutus, sillä kinkereillä kuulusteltiin lukutaitoa ja katekismuksen tuntemista. Nykykinkereillä opetellaan virsilaulua, jaetaan kuulumisia ja perehdytään johonkin kristillisen uskon osa-alueeseen.

Tämän vuoden kinkeriaiheena ovat viimevuonna kinkereillä esitetyn toiveen mukaisesti Apostolit. Tutustumme heihin erityisesti Pyhän Ristin kirkon kuvien välityksellä ja Raamatun kertomusten sekä perimätiedon valossa.

Kinkerit 2015

Ke 4.3.               13.00                  Veteraanien, sodansukupolven ja eläkeläisten kinkerit seurakuntatalossa.

Veteraanikuoro.

To 5.3.                18.30                  Nihattula-Kanunki, Nihattulan vanhassa koulussa.

Su 8.3.                16.00                  Ihalempi-Kerälä, Seija ja Erkki Suomaalla Ihaniementie 8.

To 12.3.             18.00                  Lusi - Siukola   Irja ja Reino Pietilässä, Korppuentie 110.

Su 15.3.             16.00                  Lahdentaka-Suotaala, Tyrvännön kylätalossa.

Ke 18.3.             19.00                  Yllitty, Johanna ja Tapani Tiluksella Yllityntie 16

To 26.3.             15.00                  Valtee-Salimäki, Maija ja Mikko Mäkelällä, Tallitie 8 as. 10

Ti 31.3.               13.00                  Pekola, Pappilanniemessä 4. krs.

Su 19.4.             16.00                  Poransaari-Pappilanniemi Eija ja Pertti Pitkäsellä, Poransaarentie 24

To 19.3.             14.30                  Katinala, Kissankellossa.

Ke 22.4.             18.00                  Halkorpi-Hakimäki, Hellevi ja Urho Myllymäellä, Kivitaskuntie 21.

Toukokuun lopulla                     Retula-Monaalan kinkerit Laavulla, ajankohta tarkentuu myöhemmin.

Hattulan kirkon Maria ristin juurella
Hattulan kirkon Maria Ristin juurella

Maria-veistos ja Jeesuslapsi
Nuori Maria ja Jeesus-lapsi. Pyhän Ristin kirkon puuveistos 1300-luvulta

Maria ja miekat
Tuskien äiti, Mater Dolorosa. Aihe pohjautuu Simeonin ennustukseen "ja myös sinun sielusi lävitse on miekka käyvä". Seitsemän miekkaa lävistää Marian sydämen. Maalaus on kirkon eteläseinässä oven vieressä.

Maria ja taivaalliset neitsyet
Maria ja taivaalliset neitsyet.

Maria pelastaa maalarin
Maria ojentaa kätensä pelastaakseen maalarin, jonka paholainen yrittää pudottaa telineeltä.

Maria ja ilveilijä
Neitsyt Maria ja ilveilijä

Marian kuolema
Marian kuolema. Maalaus Pyhän Ristin kirkon sakastissa.