Kysymyksiä ja vastauksia hautausmaista

1. Miksi hautausmaalla on osittain nurmikot leikkaamatta?

Sekä Hattulan, Tyrvännön että Pyhän Ristin kirkolla pidetään osa hautausmaan alueesta niittynä, jota ei leikata ruohonleikkurilla. Näin ajatellaan kukkia, lintuja ja perhosia. Näitä kutsutaan kirkkoniityiksi ja ne niitetään perinteiseen tapaan kerran vuodessa.

2. Vein joku aika sitten haudalle kynttilän ja nyt sen on joku vienyt. Mitä on tapahtunut?

Hautausmaalla tehdään kevät- ja syyssiivous, jolloin myös kynttilät kerätään haudoilta pois. Kevätsiivous tehdään heti lumien sulamisen jälkeen ja syyssiivous taas ennen lumen tuloa. Muulloinkin saatetaan kynttilöitä siivota pois esim. muualle haudattujen muistomerkiltä, jonne niitä kerääntyy suuria määriä. Lyhdyistä kynttilöitä ei kuitenkaan kerätä. Led-valaisimet ovat elektroniikkaromua ja jokaisen tulisi huolehtia ne itse myyjäliikeen SER-keräyspisteeseen.

3. Äitienpäivä on tulossa, eikä hautausmaalla ole edes nurmikkoa leikattu!

Joskus kevät on varhainen, mutta hautausmaan kausityöntekijät aloittavat työnsä vasta kesäkuun alussa.

4. Sukuhaudallamme on kivi vinossa. Eivätkö hautausmaan työntekijät korjaa sitä?

Haudan hoito kuuluu lähtökohtaisesti haudan haltijalle. Seurakunta oikaisee hautakiviä tilauksesta. Tilauksen voi tehdä seurakunnan taloustoimistoon (ks. yhteystiedot).

5. Onko hautakivi pakollinen, kun se on niin kalliskin?

Hautamuistomerkki ei ole pakollinen. Hautausmaillamme on paljon muistomerkittömiä hautasijoja. Myös ityse tehty tai hankittu puuristi on hieno. Rautaristejä on myös käytetty 1700-luvulta alkaen. Hautausmailla kävellessä voi tarkkailla mitä hienompia muistomerkkejä mitä erilaisimmista materiaaleista.