Pyhän Ristin kirkon seinämaalaukset

Hattulan maalaukset muodostavat useita kuvasarjoja, joissa Raamatun pelastussanoma ja pyhimysten opettavaiset elämänkerrat on esitetty kansalle tavalla, jota lukutaidotonkin saattoi ymmärtää. Maalausten toinen lähtökohta on liturginen. Ne esittävät kuvina kirkkovuoden juhlien aiheet. Eritoten joulu- ja pääsiäispyhien sanoma on kuvattu varsin seikkaperäisesti.

Kirkon seinäpinnat on varattu suurelle, nelijaksoiselle kuvasarjalle, joka kertoo Kristuksen pelastustyöstä. Tämä kuvasarja on koko maalauskoristelun varsinainen runko. Pelastustyö on kuvattu koko maailmanhistorian käsittelevänä tapahtumasarjana, joka alkaa Paratiisikeromuksesta - luominen ja syntiinlankeeumus olivat pelastustyön lähtökohdat - ja päättyy Viimeiseen Tuomioon, jossa pelastustyön lopullinen tarkoitus saavutetaan. - Muut, pienemmät kavajaksot säestävät pääsarjaa: ne kertovat Jeesuksen äidin Neitsyt Marian elämästä, Jeesuksen julkisesta toiminnasta jne.