Pyhäinpäivän iltakirkko

Luetaan vuoden aikana kuolleiden nimet

Pyhäinpäivän iltana Hattulan kirkossa luetaan edellisen pyhäinpäivän jälkeen hautaan siunattujen seurakuntalaisten nimet ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen.  Pyhän Ristin kuoro laulaa.

Pyhäinpäivä on sulautuma kahdesta juhlasta, kaikkien pyhien päivästä 1.11. (Festum omnium sanctorum) ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä 2.11. (Commemoratio omnium fidelium defunctorum).  Siten muistelun kohteena ovat sekä kaikki kristikunnan marttyyrit että muut uskossa Kristukseen kuolleet.  Sana pyhä ei kuitenkaan viittaa vain kuolleisiin.  Jokainen Kristuksen oma on pyhä, uskossa osallinen näkymättömästä pyhien yhteydestä.  Päivän perinteinen evankeliumi onkin Jeesuksen vuorisaarnan alussa oleva autuaaksijulistus.

Uskontunnustuksen mukaan pyhät muodostavat yhteyden, johon voimme näkymättömästi liittyä.