Kaste - parasta pienelle ja isolle

Miten järjestän kastetilaisuuden 

Kasteessa lapsi liitetään Kristuksen opetuslapseksi ja seurakunnan yhteyteen. Kaste olisi hyvä järjestää noin kahden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteelle ei kuitenkaan ole yläikärajaa, kastejuhla voidaan järjestää taaperolle, leikki-ikäiselle, nuorelle tai aikuiselle.

Kaste voidaan toimittaa kodissa tai seurakunnan tiloissa. Kasteesta sovitaan kastepapin kanssa hyvissä ajoin. Kastepappi käy tavallisesti keskustelemassa kotona kastetoimituksesta, jolloin sovitaan tarkemmin toimituksen yksityiskohdista. Kastettavalla lapsella tulee olla kaksi kummia, jotka ovat ev.lut. kirkon konfirmoituja jäseniä.

Kastetilaisuuden ajanvarauksesta kannattaa ottaa yhteyttä seurakuntatoimistoon (ks. sivun alalaita). Jos toivotte tilaisuuteen tiettyä pappia, voitte ottaa yhteyden suoraan häneen (ks. yhteystiedot).
 

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku

Kummius on kirkon ja vanhempien antama luottamustehtävä. Kummeja tulee olla vähintään kaksi. Poikkeustapauksessa riittää myös yksi kummi. Päätöksen tekee oman seurakunnan kirkkoherra.

Kummien valinta ja tehtävät

Lapsikaste on tavallisin tapa liittää kirkon jäseneksi. Luterilaisessa kirkossa kastetaan myös nuoria ja aikuisia – siis kaikenikäisiä.

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä