jumalanpalvelus Hattulan kirkko

Kaatuneitten muistopäivä on tänä vuonna neljäntenä sunnuntaina pääsiäisestä. Veteraanikuoro on mukana jumalanpalveluksessa, jonka jälkeen Hattulan sankarihaudoille lasketaan seppele.

"Ottakaa vastaan sana, joka on teihin istutettu ja joka voi pelastaa teidän sielunne", kehottaa Jaakob kirjeessään (1:21).  Emme hätäile maailman pahuuden keskellä; tämän maailman ruhtinas on jo tuomittu (Joh. 16:11).

Jumalanpalveluksen liturgina ja saarnaajana on Tiina Heino avustajinaan kirkkoherra Virpi Järvinen ja teol. yo Markus Juutila.  Kanttorina on Siiri Mäenpää.  Veteraanikuoro laulaa.  Tässä jumalanpalveluksessa ei vietetä ehtoollista.  Jumalanpalveluksen jälkeen on vuorossa kunniakäynti sankarihautausmaalla.

Kaatuneitten muistopäivän viettäminen sai alkunsa huhtikuussa 1940 pidetystä piispainkokouksesta, jossa oli ehdotettu suru- ja muistojumalanpalvelusten pitämistä talvisodan sankarivainajien muistoksi sunnuntaina 19. toukokuuta 1940.  Suunnitelman tietoonsa saanut sotamarsalkka C. G. E. Mannerheim käski välittömästi, ettei vapaussodan päättymisen muistopäivänä ja armeijan lippujuhlan päivänä 16. toukokuuta järjestetä liputuksia ja paraateja.  Samalla hän kansakunnan yhtenäisyyttä korostaakseen määräsi, että lippujuhlan sijasta toukokuun kolmatta sunnuntaita oli vietettävä ”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä”.  Mannerheimin käsky koski vain puolustusvoimia, mutta sitä alettiin noudattaa myös puolustusvoimien ulkopuolella.  Myöhemmin muistopäivän piiriin sisällytettiin luonnollisesti myös jatkosodan ja Lapin sodan sankarivainajat.  Sankarivainajien muistopäivä sai nykyisen nimensä vuonna 1946 ja seuraavana vuonna Valtioneuvosto vahvisti muistopäivän vieton ajankohdan.  Vakiintunut liputuspäivä Kaatuneitten muistopäivä on ollut vuodesta 1977 lähtien.  (Näin kertoo tammenlehva.fi)

Pyhän Ristin kirkko

jumalanpalvelus

Sanajumalanpalveluksessa yhdeksäntenä sunnuntaina helluntaista on mukana Veteraanikuoro. Jumalanpalveluksen jälkeen kirkkomaalla lasketaan kirkon seinustalle kukat menneiden sukupolvien muistolle.

Pyhän Ristin kirkko

jumalanpalvelus

kymmenentenä sunnuntaina helluntaista keskiaikaisin virsisävelmin