Johdatus kristilliseen teologiaan

Kristinusko on muovannut maailmanhistoriaa 2000 vuoden ajan. Samalla se on myös itse muuttunut ajan mukana. Luentosarjassa tutustutaan merkittävimpiin ajatuskulkuihin. Oheislukemiseksi suositellaan Alister E. McGrathin yliopistollista kurssikirjaa "Kristillisen uskon perusteet." (2. painos 2012)

Halki historian etsitään erityisesti kristinuskon elämänmyönteistä, suvaitsevaista uomaa, joka arvostaa elämän kauneutta ja antaa sijaa huumorille ja mielikuvitukselle.

Luennoillä käsiteltäviä tekstejä on luettavissa alla kohdassa "Lähdetekstit."

16.9. Uusi testamentti ja varhaiskristillinen kirjallisuus

Miten kristinusko syntyi? Millainen oli sen tausta juutalaisuudessa? Entä sen suhde antiikin pakanallisiin uskontoihin ja filosofioihin? Mitä muita lähteitä on Uuden testamentin ohella? Lueskellaan mm. Tuomaan evankeliumia ja Salomon Oodeja.

23.9. Vanhan kirkon opinmuodostus (kirkkoisät)

Ensimmäisinä vuosisatoina määriteltiin oikeaoppinen käsitys Kristuksen kahdesta luonnosta (jumalallinen ja inhimillinen) ja pyhästä Kolminaisuudesta. Uskontunnustusten ohella perehdytään Augustinuksen "Tunnustuksiin."

30.9. Keskiaika: oppineisuutta ja mystiikkaa

Keskiaika ei ollut ollenkaan niin pimeää kuin luullaan. Skolastiikka kuulostaa viisastelulta, mutta se merkitsi kristinuskon älyllistä perustelua. Mystiikka puolestaan paneutui rukouksen maailmaan. Ensiesittelyssä Bernhard Clairvauxlaisen "Jumalan rakastamisesta."

7.11. Reformaatio, muiden kuin luterilaisten näkökulmasta

Viime vuonna puhuttiin Lutherista paljon. Mitä jos tällä kertaa paneutuisi toisen reformaattorin, Jean Calvinin oppiin? Myös "hurmahengiksi" mainitut ajattelijat kuten Caspar Schwenckfeld, ovat lähemmän tarkastelun arvoisia. Eikä pidä unohtaa sitäkään liikehdintää, jota tapahtui katolisessa kirkossa.

14.11. Uudemman teologian suuntauksia

Tässä onkin paljon aihetta. Edeltävillä luennoilla päätetään, paneudutaanko 1900-luvun suuriin nimiin (Karl Barth, Rudolf Bultmann, Paul Tillich), ekoteologiaan, feministiteologiaan, vapautuksen teologiaan, suhteeseen muihin uskontoihin, karismaattisuuteen...

Luennot ovat Juteinitalon auditoriossa klo 18.00

apostoli ja profeetta