Pyhäinpäivän messu

Tyrvännön kirkko

Luetaan vuoden aikana kuolleiden nimet

Messussa Tyrvännön kirkossa luetaan edellisen pyhäinpäivän jälkeen hautaan siunattujen seurakuntalaisten nimet.  Kirkossa voit halutessasi sytyttää kynttilän edesmenneiden rakkaiden muistolle.  Messun liturgina on kirkkoherra Virpi Järvinen ja kanttorina Elina Remes.

Pyhäinpäivä on sulautuma kahdesta juhlasta, kaikkien pyhien päivästä 1.11. (Festum omnium sanctorum) ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä 2.11. (Commemoratio omnium fidelium defunctorum).  Siten muistelun kohteena ovat sekä kaikki kristikunnan marttyyrit että muut uskossa Kristukseen kuolleet. Sana pyhä ei kuitenkaan viittaa vain kuolleisiin.  Jokainen Kristuksen oma on pyhä, uskossa osallinen näkymättömästä pyhien yhteydestä.  Päivän perinteinen evankeliumi onkin Jeesuksen vuorisaarnan alussa oleva autuaaksijulistus.

Pyhäinpäivää vietettiin Ruotsin valtakunnassa satojen vuosien ajan aina marraskuun ensimmäisenä päivänä, viikonpäivästä riippumatta, vuoteen 1773 asti.  Kuningas Kustaa III:n kalenteriuudistuksessa, jossa vuosittaisten vapaapäivien määrää rajusti vähennettiin, pyhäinpäivä siirtyi marraskuun ensimmäiselle sunnuntaille (jolloin on muutenkin vapaapäivä).  Suomessa pyhäinpäivää on vietetty lauantaina vuodesta 1955 alkaen.  Muinaisina aikoina Suomessa vietettiin syksyllä sadonkorjuujuhlaa nimeltä kekri, jonka ajankohta oli lähellä kristillistä pyhäinpäivää; niinpä pyhäinpäivää on nimitetty Suomessa myös kekriksi.

messu

18. sunnuntai helluntaista; rippikouluun ilmoittautuminen

perhemessu

mikkelinpäivän (enkelien sunnuntain) perhejumalanpalvelus, jossa myös vietetään ehtoollista