hetki hautausmaalla

hetki hautausmaalla Hattulan kirkko

Kokoontuminen kello 17.30 Hattulan kirkon pääovella, josta siirrymme Kerälän perheen haudalle. Hattulalainen lähetystyöntekijä Lempi Kerälä kuoli 70 vuotta sitten Kiinassa ja haudattiin sinne, mutta perhehaudan kivessä on hänenkin nimensä.

Lempi Kerälä kuoli Hunanin maakunnassa Kiinassa 11.8.1948 vain 30-vuotiaana.  Seitsemänkymmentä vuotta myöhemmin hänen kuolinpäivänsä aattona kokoonnumme ensin kirkon ovelle ja sitten Kerälän perhehaudan luo.  Hautakiveen on kaiverrettu hänen nimensä, vaikka hänet haudattiin Tzelin (Cílì) seurakunnan hautausmaalle.

Tutustumme yhteen hautausmaan kulmauksista ja Lempi Kerälän elämänvaiheisiin.  Kerronnan lomassa laulamme virren.  Oppaana hautausmaalle ja lähetyshistoriaan toimii kappalainen Jouni Salko.

Jeesus sanoo:  "Jos vehnänjyvä ei putoa maahan ja kuole, se jää vain yhdeksi jyväksi, mutta jos se kuolee, se tuottaa runsaan sadon." (Joh. 12: 24)

Pastori kypsässä keski-iässä löysi monien pätkätöiden jälkeen itselleen vakituisen paikan Hattulan seurakunnasta vuonna 2017 ja muutti tänne.  Kappalaisen virassa huolehdin mm. tiedotukseen, lähetystyöhön ja aikuistyöhön liittyvistä asioista ja olen myös diakoniatyöntekijöiden tukena.  Lisäksi teen osani kaikille papeille kuuluvista töistä:  saarnaan, messuan, kastan ja hautaan...

Minut vihittiin pappisvirkaan vuonna 1990 Kuopiossa, ja ehdin saada kuukausipalkkaa papin töistä neljältätoista eri seurakunnalta Suomessa ennen asettumistani Hattulaan.  Viimeksi ennen tänne tuloani olin määräaikaisissa tehtävissä Someron seurakunnassa vajaan kolmen vuoden ajan.  Seurakuntapapin töiden lisäksi olen ollut myös lähetystyössä (1995-98 Namibiassa), kriisinhallintajoukon sotilaspappina (2013-14 Afganistanissa), opettajan sijaisena, freelance-kielenkääntäjänä ja koti-isänä.  (Ainoa lapseni on jo aikuinen eikä asu täällä päin.)

Taidan olla jo liian vanha, että minusta ehtisi tulla hämäläinen, mutta hattulalainen minusta saattaa tulla, jos hattulalaiset minut joukkoonsa huolivat!