Hyvän Tuomaan lyhtykirkko

Hyvän Tuomaan lyhtykirkko Pyhän Ristin kirkko

"Hyvä Tuomas joulun tuopi." – Pukeudu lämpimästi, sillä keskiaikaisessa kirkossa ei ole lämmitystä! Jos sinulla on lyhty, ota se mukaan. Tilaisuuden jälkeen Hattula-Pirtissä saa kuumaa glögiä.

Apostoli Tuomaan päivän iltana seurakunta kokoontuu hämärään, kylmään Pyhän Ristin kirkkoon.  Sähkölyhdyn saa tuoda kirkkosaliin; muut lyhdyt jätetään asehuoneeseen puolen tunnin mittaisen jumalanpalveluksen ajaksi – ehtoollista emme siis vietä.  Pyhän Ristin kuoro ja Kalvolan kirkkokuoro laulavat.  Kirkosta poistuttaessa lyhdyt sytytetään ja kierrämme vielä kirkon:  "Maailman kautta / kuljemme laulain, / taivasta kohti matka vie."

Hyvän Tuomaan lyhtykirkko on Hattulan seurakunnan paikallinen, omintakeinen perinne.  Papin tehtävissä on kappalainen Jouni Salko ja kanttorina Ari Lehtonen.  Kirkon pihalta voi siirtyä 150:n metrin päähän Hattula-Pirtin lämpimään nauttimaan glögistä ja hyvästä seurasta.

kappalainen, tiedottaja

Pastori kypsässä keski-iässä löysi monien pätkätöiden jälkeen itselleen vakituisen paikan Hattulan seurakunnasta vuonna 2017 ja muutti tänne.  Kappalaisen virassa huolehdin mm. tiedotukseen, lähetystyöhön ja aikuistyöhön liittyvistä asioista ja olen myös diakoniatyöntekijöiden tukena.  Lisäksi teen osani kaikille papeille kuuluvista töistä:  saarnaan, messuan, kastan ja hautaan...

Minut vihittiin pappisvirkaan vuonna 1990 Kuopiossa, ja ehdin saada kuukausipalkkaa papin töistä neljältätoista eri seurakunnalta Suomessa ennen asettumistani Hattulaan.  Viimeksi ennen tänne tuloani olin määräaikaisissa tehtävissä Someron seurakunnassa vajaan kolmen vuoden ajan.  Seurakuntapapin töiden lisäksi olen ollut myös lähetystyössä (1995-98 Namibiassa), kriisinhallintajoukon sotilaspappina (2013-14 Afganistanissa), opettajan sijaisena, freelance-kielenkääntäjänä ja koti-isänä.  (Ainoa lapseni on jo aikuinen eikä asu täällä päin.)

Taidan olla jo liian vanha, että minusta ehtisi tulla hämäläinen, mutta hattulalainen minusta saattaa tulla, jos hattulalaiset minut joukkoonsa huolivat!

Tyrvännön kirkko

aattokirkko Tyrvännössä