Tuhkakeskiviikon messu

Tuhkakeskiviikon messu Hattulan kirkko

Tuhkakeskiviikko on neljäskymmenes arkipäivä ennen pääsiäistä (kun lauantaitkin lasketaan arkipäiviksi). Tuhkakeskiviikkona alkaa pääsiäiseen valmistautumisen aika, paastonaika.

Katumus ja paasto

Pääsiäistä edeltävä paastonaika alkaa laskiaisen jälkeisestä keskiviikosta, tuhkakeskiviikosta, joka on saanut nimensä paastoon liittyneestä tuhkan sirottelemisesta pään päälle.  Tuhka on katumuksen ja parannuksen vertauskuva.

Tuhkakeskiviikon messu alkaa Hattulan kirkossa iltaseitsemältä.  Pyhän ehtoollisen lisäksi tässä tilaisuudessa voi halutessaan ottaa vastaan tuhkaristin, otsaan piirrettynä, katumuksen merkiksi.

Tätä päivää sanottiin Suomessakin jo keskiajalla tuhkakeskiviikoksi tai tuhkan ja säkin päiväksi.  Myöhemmin nimitys unohtui, mutta on viime aikoina tullut uudelleen käyttöön.

Tuhkakeskiviikkona tunnustamme, että olemme syyllisiä Kristuksen kärsimykseen.  Kadumme ja pyydämme anteeksi syntejämme luottaen hänen sovituskuolemaansa.  Pyydämme myös voimaa antaa anteeksi lähimmäisillemme.

Papin tehtävissä on kappalainen Jouni Salko avustajanaan Jaakko Viitala.  Kanttorina on Elina Remes.

Pastori kypsässä keski-iässä löysi monien pätkätöiden jälkeen itselleen vakituisen paikan Hattulan seurakunnasta vuonna 2017 ja muutti tänne.  Kappalaisen virassa huolehdin mm. tiedotukseen, lähetystyöhön ja aikuistyöhön liittyvistä asioista.  Tietysti teen myös osani kaikille papeille kuuluvista töistä:  saarnaan, messuan, kastan ja hautaan.  Vuonna 2019 olen ykkösriparin pappi.

Minut vihittiin pappisvirkaan vuonna 1990 Kuopiossa, ja ehdin saada kuukausipalkkaa papin töistä neljältätoista eri seurakunnalta Suomessa ennen asettumistani Hattulaan.  Viimeksi ennen tänne tuloani olin määräaikaisissa tehtävissä Someron seurakunnassa vajaan kolmen vuoden ajan.  Seurakuntapapin töiden lisäksi olen ollut myös lähetystyössä (1995-98 Namibiassa), kriisinhallintajoukon sotilaspappina (2013-14 Afganistanissa), opettajan sijaisena, freelance-kielenkääntäjänä ja koti-isänä.  (Ainoa lapseni on jo aikuinen eikä asu täällä päin.)

messu

neljäntenä paastonajan sunnuntaina

Vuohiniemen rukoushuoneessa (Puolivälintie 513)

Leipäsunnuntain iltamessu

Paastonaika on jo hieman yli puolenvälin ja pääsiäiseen vielä kolme viikkoa, kun nautimme ehtoolla sanaa, ehtoollista ja teetä Vuohiniemen rukoushuoneessa, Renkajärven tuntumassa.

messu

viidentenä sunnuntaina helluntaista