jumalanpalvelus Tyrvännön kirkko

Kaatuneitten muistopäivä on tänä vuonna neljäntenä sunnuntaina pääsiäisestä. Veteraanikuoro on mukana jumalanpalveluksessa, jonka jälkeen Tyrvännön sankarihaudoille lasketaan seppele.

"Ottakaa vastaan sana, joka on teihin istutettu ja joka voi pelastaa teidän sielunne", kehottaa Jaakob kirjeessään (1:21).  Emme hätäile maailman pahuuden keskellä; tämän maailman ruhtinas on jo tuomittu (Joh. 16:11).

Jumalanpalveluksen liturgina ja saarnaajana on Tiina Heino avustajanaan kirkkoherra Virpi Järvinen.  Kanttorina on Siiri Mäenpää.  Veteraanikuoro laulaa.  Tässä jumalanpalveluksessa ei vietetä ehtoollista.  Jumalanpalveluksen jälkeen on vuorossa kunniakäynti sankarihautausmaalla.

Seuraavat jumalanpalvelukset Tyrvännön kirkossa ovat juhannuspäivän messu lauantaina 22.6. kello 12 ja Tyrvännön kirkkopyhän messu heinäkuun toisena sunnuntaina 14.7. kello 10.

Kaatuneitten muistopäivän viettäminen sai alkunsa huhtikuussa 1940 pidetystä piispainkokouksesta, jossa oli ehdotettu suru- ja muistojumalanpalvelusten pitämistä talvisodan sankarivainajien muistoksi sunnuntaina 19. toukokuuta 1940.  Suunnitelman tietoonsa saanut sotamarsalkka C. G. E. Mannerheim käski välittömästi, ettei vapaussodan päättymisen muistopäivänä ja armeijan lippujuhlan päivänä 16. toukokuuta järjestetä liputuksia ja paraateja.  Samalla hän kansakunnan yhtenäisyyttä korostaakseen määräsi, että lippujuhlan sijasta toukokuun kolmatta sunnuntaita oli vietettävä ”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä”.  Mannerheimin käsky koski vain puolustusvoimia, mutta sitä alettiin noudattaa myös puolustusvoimien ulkopuolella.  Myöhemmin muistopäivän piiriin sisällytettiin luonnollisesti myös jatkosodan ja Lapin sodan sankarivainajat.  Sankarivainajien muistopäivä sai nykyisen nimensä vuonna 1946 ja seuraavana vuonna Valtioneuvosto vahvisti muistopäivän vieton ajankohdan.  Vakiintunut liputuspäivä Kaatuneitten muistopäivä on ollut vuodesta 1977 lähtien.  (Näin kertoo tammenlehva.fi)

juhannuspäivän jumalanpalvelus

Jo joutui armas aika: sanajumalanpalvelus Johannes Kastajan päivänä