juhannuspäivän jumalanpalvelus

juhannuspäivän jumalanpalvelus Pyhän Ristin kirkko

Jo joutui armas aika: sanajumalanpalvelus Johannes Kastajan päivänä

Johannes Kastajan päivänä eli juhannuspäivänä seurakunta kokoontuu kello 10 sanajumalanpalvelukseen Pyhän Ristin kirkkoon ja kello 12 messuun Tyrvännön kirkkoon.  Sananselitysvuorossa on seurakuntapastori Tiina Heino ja kanttorina Elina Remes.

Juhannuksesta alkaen Hattulan seurakunnan jumalanpalvelukset ovat elokuun loppuun asti pääosin Pyhän Ristin kirkossa (osoite:  Vanhankirkontie 41).  Uudempaa Hattulan kirkkoa käytetään tuolloin vain konfirmaatiomessuihin 30.6. (kakkosripari) ja 11.8. (nelosripari); lisäksi Tyrvännön kirkossa on kesällä muutama messu ja Vuohiniemen kirkossa messu juhannusta seuraavana päivänä.

Johannes Sakariaanpoika, jonka tunnemme Johannes Kastajana, oli Jeesuksen sukulainen, puoli vuotta Jeesusta vanhempi.  Kun Jeesuksen syntymäjuhla oli vakiintunut kalenterissa nykyiselle paikalleen, oli johdonmukaista, että Johannes Kastajan syntymän muistopäivä sijoitettiin kalenterissa puoli vuotta aikaisemmaksi.  Juhannuksena luetaan perinteisesti Luukkaan evankeliumin kohta, jossa kerrotaan nimen antamisesta viikon ikäiselle lapselle, kun kokoonnuttiin ympärileikkaamaan häntä juutalaisen tavan mukaan.  Ohessa on kuitenkin kuvattuna kahden raskaana olevan naisen kohtaaminen, vasemmalla Maria ja oikealla Elisabet, Johanneksen äiti – kuva on Pyhän Ristin kirkosta, maalattu yli viisisataa vuotta sitten.

Pyhän Ristin kirkko

jumalanpalvelus