messu

messu Hattulan kirkko

tuomiosunnuntaina, omaishoitajien kirkkopyhä ja nimikkolähetin vierailu, soittamassa Kaikille avoin kelloyhtye

Viikkoa ennen adventin alkua, kirkkovuoden viimeisenä sunnuntaina, on 1600-luvun lopulta lähtien ollut tapana lukea Matteuksen evankeliumin kertomus viimeisestä tuomiosta.  "Ihmisen Poika" istuutuu kuninkaana kirkkautensa valtaistuimelle, ja kaikki kansat kootaan hänen eteensä.  Tästä Raamatun kohdasta päivä sai 1900-luvulla Pohjoismaissa nimekseen "tuomiosunnuntai" (domsöndagen/domssøndag).  Sitä kutsutaan myös "Kristuksen kuninkuuden sunnuntaiksi" (ruotsiksi Kristi konungaväldes söndag, norjaksi Kristi kongedag, englanniksi Sunday of Christ the King).

Sanoma on vakava, sillä Kristus-kuningas sanoo:  "Totisesti:  kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä minun vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle... ...kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle."

On terveellisempää olla kirkossa sanankuulossa vaikka korvat punottaen kuin joutua viimeisellä tuomiolla häpeään, joten tervetuloa kirkkoon!  – Vaan ketä mahtavatkaan olla nämä "vähäisimmät veljet"?

Sananselitysvuorossa on kappalainen Jouni Salko ja ehtoollisen viettoa johtamassa seurakuntapastori Miikka Anttila.  Kanttorina on Elina Remes.  Tekstien lukijana on Senegalista palannut nimikkolähettimme Heikki Takko, joka kertoo kirkkokahveilla lähetystyön ja Senegalin kuulumisia.

Kaikille avoin kelloyhtye kokoontuu klo 9.30 alkaen. Kelloyhtyeeseen osallistumiseen ei tarvita aikaisempaa soittokokemusta eikä ilmoittautumista, rohkeasti mukaan vaan!

Messussa kerätään kolehti Omaishoitajien Hämeenlinnan yhdistyksen tukemiseen.

Pastori kypsässä keski-iässä löysi monien pätkätöiden jälkeen itselleen vakituisen paikan Hattulan seurakunnasta vuonna 2017 ja muutti tänne.  Kappalaisen virassa teen osani kaikille papeille kuuluvista töistä:  saarnaan, messuan, kastan ja hautaan, tapaan seurakuntalaisia ja vierailen hoitolaitoksissa.  Vuonna 2020 olen kakkosriparin pappi.  Lisäksi huolehdin seurakunnan lähetystyöhön ja aikuistyöhön liittyvistä asioista.  Maaliskuun 2020 alusta lähtien hoidan virkaani osa-aikaisesti (70 %), mikä tarkoittaa työpäivien määrän vähentämistä, kun seurakuntapapin työaikaa ei muuten mitata.

Minut vihittiin pappisvirkaan vuonna 1990 Kuopiossa, ja ehdin saada kuukausipalkkaa papin töistä neljältätoista eri seurakunnalta Suomessa ennen asettumistani Hattulaan.  Seurakuntapapin töiden lisäksi olen ollut myös lähetystyössä (1995-98 Namibiassa), kriisinhallintajoukon sotilaspappina (2013-14 Afganistanissa), opettajan sijaisena, freelance-kielenkääntäjänä ja koti-isänä.  (Ainoa lapseni on jo aikuinen eikä asu täällä päin.)

messu

Tämä messu on "juonnettu jumis", "riparimessu" erityisesti rippikoululaisia ajatellen ja osa heidän opastamistaan jumalanpalvelukseen, mutta myös rippikoululaisten kotiväki ja koko seurakunta on tervetullut kirkkoon.