messu Hattulan kirkko

tuomiosunnuntaina

Viikkoa ennen adventin alkua, kirkkovuoden viimeisenä sunnuntaina, on 1600-luvun lopulta lähtien ollut tapana lukea Matteuksen evankeliumin kertomus viimeisestä tuomiosta.  "Ihmisen Poika" istuutuu kuninkaana kirkkautensa valtaistuimelle, ja kaikki kansat kootaan hänen eteensä.  Tästä Raamatun kohdasta päivä sai 1900-luvulla Pohjoismaissa nimekseen "tuomiosunnuntai" (domsöndagen/domssøndag).  Sitä kutsutaan myös "Kristuksen kuninkuuden sunnuntaiksi" (ruotsiksi Kristi konungaväldes söndag, norjaksi Kristi kongedag, englanniksi Sunday of Christ the King).

Sanoma on vakava, sillä Kristus-kuningas sanoo:  "Totisesti:  kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä minun vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle... ...kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle."

On terveellisempää olla kirkossa sanankuulossa vaikka korvat punottaen kuin joutua viimeisellä tuomiolla häpeään, joten tervetuloa kirkkoon!  – Vaan ketä mahtavatkaan olla nämä "vähäisimmät veljet"?

Sananselitysvuorossa ja ehtoollisen viettoa johtamassa on kappalainen Jouni Salko.  Avustavana pappina on Miikka Anttila ja kanttorina Elina Remes.

Kaikille avoin kelloyhtye kokoontuu klo 9.30 alkaen. Kelloyhtyeeseen osallistumiseen ei tarvita aikaisempaa soittokokemusta eikä ilmoittautumista, rohkeasti mukaan vaan!

Messussa kerätään kolehti Omaishoitajien Hämeenlinnan yhdistyksen tukemiseen.

Pastori kypsässä keski-iässä löysi monien pätkätöiden jälkeen itselleen vakituisen paikan Hattulan seurakunnasta vuonna 2017 ja muutti tänne.  Kappalaisen virassa huolehdin mm. tiedotukseen, lähetystyöhön ja aikuistyöhön liittyvistä asioista.  Tietysti teen myös osani kaikille papeille kuuluvista töistä:  saarnaan, messuan, kastan ja hautaan.  Vuonna 2019 olin ykkösriparin pappi.

Minut vihittiin pappisvirkaan vuonna 1990 Kuopiossa, ja ehdin saada kuukausipalkkaa papin töistä neljältätoista eri seurakunnalta Suomessa ennen asettumistani Hattulaan.  Viimeksi ennen tänne tuloani olin määräaikaisissa tehtävissä Someron seurakunnassa vajaan kolmen vuoden ajan.  Seurakuntapapin töiden lisäksi olen ollut myös lähetystyössä (1995-98 Namibiassa), kriisinhallintajoukon sotilaspappina (2013-14 Afganistanissa), opettajan sijaisena, freelance-kielenkääntäjänä ja koti-isänä.  (Ainoa lapseni on jo aikuinen eikä asu täällä päin.)

valvomisen sunnuntaina

ensimmäisenä adventtisunnuntaina