messu

Pyhän Henrikin muistopäivän iltana

Tänä talvena heikinpäivä osuu sunnuntaille.  Niinpä vietämme illalla Hattulan kirkossa Pyhän Henrikin muistopäivän messua.  Papin tehtävissä on kappalainen Jouni Salko ja kanttorina Elina Remes.

Pyhä Henrik liittyy Ruotsin ja Suomen 1100-luvun historiaan.  Tuon vuosisadan puolivälissä Ruotsin kuningas Eerik Jedvardinpoika teki Lounais-Suomeen sotaretken, jota ruvettiin myöhemmin kutsumaan "ristiretkeksi".  Kertomusten mukaan hänellä oli mukanaan korkea-arvoinen pappismies Henrik, jonka tehtävänä oli järjestellä Suomen kirkollisia oloja.  (Henrik on myöhemmin taiteessa kuvattu piispaksi, vaikka Vatikaanissa ei ole tietoa, että Pohjoismaissa olisi silloin ollut sen nimistä piispaa.)  Lounais-Suomessa oli jo kristittyjä ja seurakuntia, mutta yhteys järjestäytyneeseen katoliseen kirkkoon oli heikko.  Kristitty talonpoika nimeltä Laurentius eli Lalli suivaantui Henrikin toimista ja perimätiedon mukaan surmasi Henrikin.  Kun katolisen kirkon asema Suomessa vakiintui, Henrikiä alettiin kunnioittaa marttyyrina ja Suomen suojeluspyhimyksenä.  Jotkut viimeaikaiset tutkijat ovat kyseenalaistaneet, onko Henrikiä koskaan ollut olemassa – toisaalta, jos kertomukset, joissa Henrikiä ylistetään pelastavan uskon tuojana Suomen pakanoille, olisivat täysin tekaistuja, niihin tuskin olisi jätetty yksityiskohtia, jotka muistuttavat, että täällä oli kristittyjä jo ennen hänen tuloaan.

Olipa Henrikin todellinen historia millainen hyvänsä, on joka tapauksessa totta, että kristinuskoa ei keksitty Suomessa, vaan se on tuontitavaraa.  Usko Jeesukseen ei synny kammiossa mietiskelemällä, vaan usko tulee sanoman kuulemisesta.  Tuntemattomiksi jääneitä sanoman tuojia lähetettiin Suomeen jo ennen Henrikiä, ja viimeksi kuluneiden puolentoista vuosisadan aikana heitä on myös lähetetty Suomesta muiden kansojen pariin – ei olekaan sattumaa, että Suomen Lähetysseura perustettiin aikoinaan (1859) juuri Pyhän Henrikin päivänä 19. tammikuuta.  Henrikin muistopäivänä saamme kiittää Jumalaa hänen viestinsä viejistä.

kappalainen (osa-aik.)

Pastori kypsässä keski-iässä löysi monien pätkätöiden jälkeen itselleen vakituisen paikan Hattulan seurakunnasta vuonna 2017 ja muutti tänne.  Kappalaisen virassa teen osani kaikille papeille kuuluvista töistä:  saarnaan, messuan, kastan ja hautaan, tapaan seurakuntalaisia ja vierailen hoitolaitoksissa.  Vuonna 2020 olen kakkosriparin pappi.  Lisäksi huolehdin seurakunnan lähetystyöhön ja aikuistyöhön liittyvistä asioista.  Maaliskuun 2020 alusta lähtien hoidan virkaani osa-aikaisesti (70 %), mikä tarkoittaa työpäivien määrän vähentämistä, kun seurakuntapapin työaikaa ei muuten mitata.

Minut vihittiin pappisvirkaan vuonna 1990 Kuopiossa, ja ehdin saada kuukausipalkkaa papin töistä neljältätoista eri seurakunnalta Suomessa ennen asettumistani Hattulaan.  Seurakuntapapin töiden lisäksi olen ollut myös lähetystyössä (1995-98 Namibiassa), kriisinhallintajoukon sotilaspappina (2013-14 Afganistanissa), opettajan sijaisena, freelance-kielenkääntäjänä ja koti-isänä.  (Ainoa lapseni on jo aikuinen eikä asu täällä päin.)