juhannuspäivän sanajumalanpalvelus

la 20.6. kello 10.00
Kuva Hattulan Pyhän Ristin kirkosta sisältä, kuvassa muun muassa keskiaikainen triumfikrusifiksi ja kirkkoon vuonna 1550 lahjoitettu saarnapulpetti, jota käytetään edelleen.
Pyhän Ristin kirkko

Johannes Kastajan päivänä eli juhannuksena kokoonnutaan pitkästä aikaa Hattulan keskiaikaiseen Pyhän Ristin kirkkoon jumalanpalvelukseen. Tilaisuus pyritään myös lähettämään suoratoistona internetissä seurakunnan Facebook-sivulla.

Juhannuspäivän jumalanpalveluksessa papin tehtävissä on Miikka Anttila ja kanttorina Ari Lehtonen.

Jos tilanne ei muutu juhannukseen mennessä, Pyhän Ristin kirkossa saa olla sisällä enintään viisikymmentä henkilöä.

Juhannusta eli Johannes Kastajan päivää vietetään puoli vuotta ennen joulua, koska Johannes syntyi puoli vuotta ennen Jeesusta.  Johannes Kastaja oli profeetta ja parannussaarnaaja, joka toimi mm. Jordan-virran laaksossa hieman ennen kuin Jeesus Nasaretilainen aloitti julkisen toimintansa.  Suomessa Johannes Kastajan päivään ja sen aattoon kytkeytyy myös keskikesän juhlintaa ja Suomen lipun päivä.

Alun perin Johannes Kastajan päivä oli aina kesäkuun 24. päivänä, jolloin almanakassa on vieläkin jussinpäivä, mutta jo useiden vuosikymmenien ajan juhannus on sijoitettu aikavälille 20.–26. kesäkuuta osuvalle lauantaipäivälle, käytännössä kolme viikkoa koulujen kevätlukukauden päätöspäivän jälkeen.  Juhannus on siis tänä vuonna niin aikaisin kuin se voi olla.

Toisin kuin kesäkuun sunnuntaipäivinä, tätä tilaisuutta ei suoratoisteta YouTubessa vaan seurakunnan Facebook-sivulla.

www.facebook.com/hattulasrk/

Varhaiskasvatuksen ja diakonian pappi Vuosilomalla 13.7-9.8.2020