Jälki-Maarian päivän rukoushetki

Hattulan Madonna
Pyhän Ristin kirkko

Jälki-Maaria on kesän perinteisiin juhliin aikanaan kuulunut Neitsyt Marialle omistettu juhla, jossa muisteltiin Neitsyt Marian taivaaseen ottamista ja kunnioitettiin häntä esirukoilijana.

Jälki-Maarian päivän rukoushetki lauantaina 15.8. klo 17 Pyhän Ristin kirkossa

Kesän perinteisiin juhliin on aikanaan kuulunut kaksi Neitsyt Marialle omistettua juhlaa, jotka molemmat löytyvät Mikael Agricolan rukouskirjasta vuodelta 1544 ja joita vietettiin vielä pitkään reformaation jälkeen. Toista niistä, Neitsyt Marian vierailupäivää, vietimme rukoushetkessä 2.7. Toista kutsuttiin puolestaan kansanomaisesti Jälki-Maariaksi. Molemmat juhlat liittyivät myös maanviljelyksen taitekohtiin. Neitsyt Marian vierailupäivän aikoihin aloiteltiin heinäntekoa ja toivottiin heinäpoutia. Jälki-Maariana ei toivottu sadetta, sillä sen pelättiin jatkuvan pitkään ja odoteltiin jo korjuutöiden alkua.

Molemmilla päivillä on Neitsyt Mariaan liittyvä kirkollinen tausta. Jälki-Maariana muisteltiin Neitsyt Marian taivaaseen ottamista ja kunnioitettiin häntä esirukoilijana. Tätä ajatellen Agricola kutsui päivää nimellä "Iso Marian päivä Assumptio". Sekä katolinen että ortodoksinen kirkko viettävät tätä päivää perinteen mukaan. Ortodoksit kutsuvat sitä nimellä "Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian kuolonuneen nukkuminen eli uspenia".  Nykyisin lännen kirkossa korostetaan Neitsyt Marian roolia "kirkon äitinä".

Timo Komulainen

Tervetuloa Pyhän Ristin kirkkoon Jälki-Maarian päivän rukoushetkeen lauantaina 15.8. klo 17!

Mukana ovat ainakin rovasti Timo Komulainen, kanttori Elina Remes ja tekstinlukijana Johanna Tilus.