uskonpuhdistuksen muistopäivän jumalanpalvelus

su 1.11. kello 10.00 - su 1.11. kello 10.45
Krusifiksi, saarnapulpetti, pylväitä ja hautajaisvaakunoita Hattulan Pyhän Ristin kirkossa
Pyhän Ristin kirkko

Pyhäinpäivää seuraavana aamuna on tänä vuonna uskonpuhdistuksen muistopäivä. Kokoonnumme silloin seurakunnan keskiaikaisessa kirkossa sanajumalanpalvelukseen – pukeuduthan lämpimästi!

Jeesus sanoo:  "Minä olen viinipuu, te olette oksat.  Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää.  Ilman minua te ette saa aikaan mitään." (Joh. 15: 5)

Sanajumalanpalveluksessa toimii liturgina ja saarnaajana Jouni Salko.  Kanttorina toimii Ari Lehtonen, joka johtaa yhteislaulua ilman säestystä.  Virret:  170.  177.  114.  329: 4-5.  Tilaisuudessa ei käytetä sähköistä äänentoistoa.

Pyhäinpäivää seuraavana päivänä Hattulan seurakunnassa on ollut tapana viettää messu Vuohiniemen rukoushuoneessa, mutta tänä vuonna emme mene sinne.  Sen sijaan kokoonnumme Pyhän Ristin kirkossa.  Tässä keskiaikaisessa kirkossa ei ole koskaan ollut lämmitystä, joten pukeuduthan sen mukaisesti.  Valtavan paksut tiiliseinät ja pylväät varaavat kesän lämpöä, joten kirkko jäähtyy syksyllä hitaasti, mutta marraskuun alussa sisälämpötila on arviolta enää 5–7 astetta plussan puolella.

Turvavälien säilyttämiseksi kirkon joka toinen penkkirivi on suljettu.  Oman kasvomaskin käyttö on suositeltavaa.

Syksyisenä sunnuntaina 22 viikkoa helluntain jälkeen muistamme noin viidensadan vuoden takaisia tapahtumia, joita kutsutaan reformaatioksi tai "uskonpuhdistukseksi".  Pyrkimyksenä oli palata alkuperäisempään kristilliseen uskoon puhdistamalla pois turhat lisät, joita kirkon elämään oli kertynyt, mutta seurauksena oli kirkon repeäminen osiin.  Roomalaiskatolisesta kirkosta irrottautui yhteisöjä, joukossa evankelis-luterilainen kirkkomme.  Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että uskon "puhdistaminen" olisi vain vuosisatojen takaista historiaa, jota muistelemme.  Tarvitsemme jatkuvaa puhdistusta ja paluuta uskomme juurille.  Jeesus on uskomme alkaja, juuri ja perustus, ei se, mitä itse touhuamme ja kehitämme.

Tässä jumalanpalveluksessa ei vietetä ehtoollista, eikä tätä tilaisuutta kuvata internetissä toistettavaksi.  Pyhä ehtoollinen on tarjolla Tyrvännön kirkossa lauantaiaamuna, pyhäinpäivänä, kun taas suoratoisto internetissä on pyhäinpäivän illan jumalanpalveluksesta Hattulan kirkosta.

kappalainen (osa-aik.)

Pastori kypsässä keski-iässä löysi monien pätkätöiden jälkeen itselleen vakituisen paikan Hattulan seurakunnasta vuonna 2017 ja muutti tänne.  Kappalaisen virassa teen osani kaikille papeille kuuluvista töistä:  saarnaan, messuan, kastan ja hautaan, tapaan seurakuntalaisia ja vierailen hoitolaitoksissa.  Vuonna 2020 olen kakkosriparin pappi.  Lisäksi huolehdin seurakunnan lähetystyöhön ja aikuistyöhön liittyvistä asioista.  Maaliskuun 2020 alusta lähtien hoidan virkaani osa-aikaisesti (70 %), mikä tarkoittaa työpäivien määrän vähentämistä, kun seurakuntapapin työaikaa ei muuten mitata.

Minut vihittiin pappisvirkaan vuonna 1990 Kuopiossa, ja ehdin saada kuukausipalkkaa papin töistä neljältätoista eri seurakunnalta Suomessa ennen asettumistani Hattulaan.  Seurakuntapapin töiden lisäksi olen ollut myös lähetystyössä (1995-98 Namibiassa), kriisinhallintajoukon sotilaspappina (2013-14 Afganistanissa), opettajan sijaisena, freelance-kielenkääntäjänä ja koti-isänä.  (Ainoa lapseni on jo aikuinen eikä asu täällä päin.)