Marian ilmestyspäivän messu (poikkeusjärjestelyin)

Hämmästynyt Maria, yksityiskohta Fra Angelicon freskosta vuoden 1440 paikkeilta
suoratoistona YouTubessa, sitten kello 11.15 alkaen ehtoollisen jako Hattulan kirkossa

Tervetuloa etänä Hattulan kirkossa kello 10 alkavaan messuun, jonka pieni työryhmä toteuttaa ja suoratoistaa internetiin. Lähetyksen jälkeen kirkon ovet avataan kello 11.15, minkä jälkeen kirkossa saa käydä enintään neljä henkilöä kerrallaan. Messussa pyhitetyt ehtoollisaineet ovat tarjolla, ja pappi jakaa niitä alttarikaiteen luona.

Pääsiäiseen valmistautuminen keskeytyy hetkeksi, ja paastonajan violetti vaihtuu kirkossa valkoiseksi tämän päivän ajaksi.  Marian ilmestyspäivää vietetään noin yhdeksän kuukautta ennen joulua muistona sille, kuinka enkeli Gabriel ilmestyi Nasaretin Marialle ja kertoi, että tästä tulee Jumalan Pojan äiti.  Tänä vuonna Marian ilmestyspäivänä kirkossa luetaan kuitenkin evankeliumin kohta, joka liittyy paria kuukautta myöhäisempään tapahtumaan.  Maria on vierailulla sukulaisensa Elisabetin luona ja ylistää Jumalaa:

"Minun sieluni ylistää Herran suuruutta,
minun henkeni riemuitsee Jumalasta, Vapahtajastani,
sillä hän on luonut katseensa vähäiseen palvelijaansa...
...Hän on syössyt vallanpitäjät istuimiltaan
ja korottanut alhaiset.
Nälkäiset hän on ruokkinut runsain määrin,
mutta rikkaat hän on lähettänyt tyhjin käsin pois..." (Luuk. 1:46-48,52-53)

Kokoontumisrajoituksista johtuen messu vietetään suljetuin ovin ja suoratoistetaan seurakunnan YouTube-kanavalla, mutta kello 11.15 Hattulan kirkon ovet avataan niin, että ehtoollisella saa käydä enintään neljä henkilöä kerrallaan.  Messussa liturgina ja saarnaajana on kirkkoherra Virpi Järvinen.  Kanttorina on Ari Lehtonen, joka myös johtaa pientä Pyhän Ristin kuoron laulajien ryhmää.

(Kuva:  yksityiskohta freskosta L'Annunciazione del corridoio Nord, Fra Angelico, n. 1440)

YouTube, Hattulan seurakunta