Urkujukebox

su 24.10. kello 16.00 - 21.00
Kuva urkujen sisältä, puisia ja metallisia urkupillejä

Hattulan kirkon urkujen 30-vuotisjuhla

Syksyllä vuonna 1991 vihittiin käyttöön Hattulan kirkon urut. Soitin oli tuolloin rakennettu kokonaan uudestaan, kuitenkin niin, että kaikki arvokkaat historialliset osat alkuperäisistä vuoden 1877 uruista restauroitiin ja hyödynnettiin uudisrakennuksessa.

Nyt on aika juhlia hienon instrumenttimme 30-vuotista palvelusta hattulalaisten ilon ja surun juhlien kohottajana. Urkujukeboksissa on valittavana kolmisenkymmentä kappaletta, joista voit toivoa mieluisimman. Voit tulla milloin vain klo 16 ja 21 välillä, viipyä haluamasi ajan ja kuunnella toistenkin toivomia kappaleita. "Biisilista" tulee viikkoa ennen tilaisuutta nähtäville seurakunnan verkkosivuille ja sosiaaliseen mediaan. Uruissa on Ari-kanttori.

Hattulan kirkko on vihitty käyttöön vuonna 1857. Ensimmäiset urut kirkkoon saatiin vasta kaksi vuosikymmentä myöhemmin, vuonna 1877. Urut rakensi tanskalaistaustainen, Uuteenkaupunkiin verstaansa perustanut urkujenrakentaja ja laivanvarustaja Jens Alexander Zachariassen. Vuonna 1927 Kangasalan Urkutehdas rakensi uudet urut, joissa säilytettiin osa alkuperäisistä pilleistä, urkujen kaunis julkisivu ja urkukaapin rakenteita. Vuoden 1927 soittimen soittokoneisto ei kestänyt aikaa eikä ilmankosteuden vaihteluja. Vikaherkkä soitin päätettiin korvata uudella. Urut rakensi Kangasalan urkurakentamo J. A. Zachariassenin perintöä kunnioittaen. Nykyisten urkujen pilleistä reilu kolmasosa on vanhoja Hattulan urkujen pillejä. Joitakin pillejä on eräistä toisista Zachariassen-uruista. Vuoden 1927 pilleistäkin on säilytetty joitakin, muun muassa kaunis Oboe-äänikerta ja suurimpia bassopillejä. Uruissa on 27 äänikertaa, kaksi sormiota ja jalkio. Urut edustavat pohjoismaista romantiikan ajan tyylisuuntaa.