Hyvän Tuomaan lyhtykirkko

vanhan, tiilestä rakennetun kirkon päätyikkuna ulkoa nähtynä, lumisateessa

Pyhän Ristin kirkko

Sana ja musiikki kaikuvat keskiaikaisissa holveissa adventin ja joulun taitekohdassa, tuomaanpäivän iltana. Hengitys huuruaa, sillä kirkossa ei ole lämmitystä. Jos sinulla on lyhty, ota se mukaan! Tilaisuuden jälkeen glögiä, piparia ja lämpöä Hattula-Pirtissä.

Hattulan seurakunnan omintakeisiin perinteisiin kuuluu apostoli Tuomaan päivän illan jumalanpalvelus kylmässä Pyhän Ristin kirkossa.  Tilaisuus kestää hieman yli puoli tuntia.  Emme vietä ehtoollista.  Kuoro laulaa Ari Lehtosen johdolla; papin tehtävissä on kappalainen Jouni Salko.

Pukeudu lämpimästi!  Kirkossa ei ole lämmitystä eikä myöskään kiinteitä valaisimia.  Kirkon kuoriosaa on hieman valaistu, mutta muuten on varsin hämärää.  Jos sinulla on kannettava lyhty, ota se mukaan.  Paristokäyttöisen ledilyhdyn tai lampun voit tuoda sisälle kirkkosaliinkin luomaan tunnelmaa ja valoa, niin laulumonistetta näkee lukea paremmin!  Sen sijaan perinteiset lyhdyt, joihin sytytetään elävä tuli, jätetään tilaisuuden ajaksi asehuoneeseen ja sytytetään vasta lähtiessä, jolloin kierrämme kirkon ulkopuolelta.  Kierroksen jälkeen olet tervetullut 150:n metrin päähän Hattula-Pirttiin, lämpimään tilaan, jossa on tarjolla pipareita, lämmintä juotavaa ja hyvää seuraa.

Lyhtykirkossa ei kerätä kolehtia.  Halutessasi voit kuitenkin jättää rahalahjan kirkon ovensuussa olevaan kirstuun joko kirkon ylläpidon tai seurakunnan lähetystyön hyväksi, tai antaa Hattula-Pirtissä vapaaehtoisen maksun tarjoilusta lähetystyön hyväksi.

Hattulan seurakunnassa on jo monien vuosien ajan ollut tapana järjestää kylmänä vuodenaikana Pyhän Ristin kirkossa kaksi tilaisuutta:  tämä tuomaanpäivän illan lyhtykirkko sekä keväämmällä pääsiäisyön messu.

• Musiikki Musiikki

kappalainen (osa-aik.)
Parolantie 45
13720 Parola

Pastori kypsässä keski-iässä löysi monien pätkätöiden jälkeen itselleen vakituisen paikan Hattulan seurakunnasta vuonna 2017 ja muutti tänne.  Kappalaisen virassa teen osani kaikille papeille kuuluvista töistä:  saarnaan, messuan, kastan ja hautaan, tapaan seurakuntalaisia ja vierailen hoitolaitoksissa.  Vuoden 2022 alkupuoliskolla olin ykkösriparin pappi.  Lisäksi huolehdin seurakunnan lähetystyöhön ja aikuistyöhön liittyvistä asioista.  Kuluvan vuoden loppuun asti hoidan virkaani osa-aikaisesti (70 %), mikä tarkoittaa työpäivien määrän vähentämistä, kun seurakuntapapin työaikaa ei muuten mitata.

Syksyllä 2022 esitin kahden työtoverini kanssa vaalihaasteen Hattulan seurakuntalaisille:  jos kirkkovaltuuston jäsenten vaalissa riittävän moni äänioikeutettu antaa äänensä kelle tahansa ehdokkaalle, karvoja katoaa.  Lupasin, että 925:stä äänestä (äänestysprosentti 16,1) ajan partani pois, ja kun hyväksyttyjä ääniä tuli yhteensä 944, partani lähti myöhään vaalipäivän iltana.  Pysyttelen nyt jonkin aikaa parrattomana, minkä vuoksi valokuvani täällä yhteystietoluettelossa on päivitetty :)
Tuhannestakahdestasadasta äänestä olisin ottanut kirkkaanpunaisen irokeesikampauksen, mutta tuohon tavoitteeseen seurakuntalaiset eivät aivan yltäneet.