Pyhän Ristin kirkko avaa ovensa kesäksi

14.5.2019 14.29

Hattulan Pyhän Ristin kirkko ulkoapäin, lounaasta kuvattuna (kuva vuodelta 2014) Hattulan Pyhän Ristin kirkko

Hattulan Pyhän Ristin kirkko on avoinna tutustumista varten 15. toukokuuta alkaen elokuun 18. päivään asti joka päivä kello 11–17.  (Juhannusaattona 21.6. kirkko on kuitenkin suljettu, samoin juhannuspäivänä 22.6. jumalanpalvelusta lukuun ottamatta.)  Sisään pääsee ilmaiseksi, mutta opastus maksaa 7 € aikuiselta (alle 18-vuotiaat ilmaiseksi) tai korkeintaan 61 € ryhmältä.  Opasta voi kysyä kadun takaa entisestä viljamakasiinista, jossa toimii helatorstaista 30.5.2019 alkaen myös Kotiseutupuoti.  Kotiseutupuodissa myydään paikallisia käsitöitä, ja se on avoinna silloin kuin kirkkokin paitsi maanantaisin, jolloin puoti on suljettu.

Nykyiseen muotoonsa 1400-luvulla rakennettu Pyhän Ristin kirkko on Suomen vanhimpia tiilirakennuksia ja erityisen tunnettu 1510-luvulla tehdyistä seinä- ja kattomaalauksistaan.  Kirkossa on myös esineitä, jotka ovat vanhempia kuin rakennus itse, kuten triumfikrusifiksi ja hyväntuulinen Mariaa ja Jeesus-lasta esittävä veistos.  Kirkosta löytyy myös edelleen käytössä oleva puinen saarnapulpetti, joka tuli sinne lahjoituksena vuonna 1550.  Pyhän Ristin kirkko oli ympärivuotisessa jumalanpalveluskäytössä vuoteen 1857 asti, jolloin kaksi kilometriä pohjoisemmas valmistui suurempi Hattulan kirkko.

Pyhän Ristin kirkossa ei ole koskaan ollut lämmityslaitteita, ja se on talven jäljiltä kylmä pitkälle kevääseen – paksut tiiliseinät lämpenevät hitaasti.  Juhannuksesta alkaen elokuun loppuun asti Pyhän Ristin kirkko palvelee Hattulan seurakunnan pääkirkkona, niin että siellä järjestetään jumalanpalveluksia, konsertteja ja yhteislaulutilaisuuksia.  Konfirmaatiomessut järjestetään kuitenkin seurakunnan muissa kirkoissa.  Syyskuun alussa toiminta Pyhän Ristin kirkossa hiljenee, mutta kylmänä vuodenaikana on ollut tapana kokoontua sinne tuomaanpäivän iltana 21. joulukuuta sekä pääsiäisyönä.