HELIGA KORSETS KYRKA

Adress: Vanhankirkontie 41, 13720 Parola, Finland

Heliga Korsets kyrka fungerar som kyrka för Hattula evangelisk-lutherska församling.  Som museum är kyrkan öppen dagligen 15.5.-31.8. från klockan 11 till 17 (tel. 03-6723 383). Tillträde är gratis men guidning kostar 6€ per person (barn under 18 år gratis).  Guidningsavgift för grupper är max 60€.

Det är möjligt att bese kyrkan utanför öppethållningstiderna genom att kontakta ekonomiförvaltningen vid Hattula församling, tel. 03-6311540. En avgift på 60€ uppbärs för att öppna dörrarna utanför reguljära öppethållningstider ( forskare gratis). Kyrkan är stängd under Midsommarafton och Midsommardagen, gäller ej bröllop och dop.

Hattula Församling  förrättar gudstjänster och ordnar konserter  i Heliga Korsets kyrka under sommaren.  Närmare information om gudstjänsterna hittas på sidan "Tapahtumat" under rubriken  ” jumalanpalvelukset” (gudstjänster).

HISTORIA OCH KARAKTÄR

Heliga Korsets kyrka byggdes  i slutet av 1300-talet eller i början av 1400-talet, alltså är kyrkan ca 600 år gammal. Kännetecknande för Kyrkan är att den är byggd av rödtegel. De flesta andra medeltida byggnader  i Finland byggdes av gråsten. Endast tre medeltida byggnader i Finland är byggda av rödtegel: Åbo Domkyrka, Tavastehus Slått och Heliga Korsets kyrka.

Denna kyrka tillägnades Det Heliga Korset. Legenden om Det Heliga Korset avbildas i kyrkans innertak. Kejsar Konstantins mor Sankta Helena gjorde en pilgrimsfärd till Jerusalem, där hon skulle hitta Jesu kors. Hon visade platsen där hon trodde att korsfästningen hade skett och så hittades korsen.  Ett av korsen helade en dödligt sjuk kvinna, därigenom kunde man bevisa vilket kors som hade varit Jesu Kors. Enligt hörsägen har en bit av Jesu Kors bevarats i Heliga Korsets kyrka. Under gångna århundraden  har Kyrkan varit en plats för gemenskap bland de troende i Finland.

I Kyrkan finns ca 200 målningar. De målades i början av 1500-talet  (1510). Konstnärens identitet är okänd, men man antar att han var finsk. Tekniken kallas al secco. Bilderna målades på en torr yta med färger upplösta i osläckt kalk och vatten. Under reformationen blev det förbjudet att ha målningar i kyrkorna. Bilderna uppe i taket övermålades aldrig med kalk såsom bruket var på den tiden i medeltida kyrkor, därför är färgerna så klara. Alla färger är ursprungliga.

Det finns många skulpturer i trä i Kyrkan. Den äldsta av dem är Triumf krucifixet. Den är skulpterad av Mästaren från Lundo, som var den första kända skulptören i Finland. Det finns två predikstolar i Kyrkan. Den mindre av dem är den äldsta i Finland.  Den donerades till Kyrkan år 1550. Den andra predikstolen är från 1700-talet. Båda är gjorda av finska hantverkare.