Avioliittoon vihkiminen

Kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä keskeistä on siunauksen pyytäminen. Vihittävät jättävät toinen toisensa ja yhteisen liittonsa Jumalan huolenpitoon.

Seurakunta rukoilee Jumalan siunausta avioparille. Liitto ei ole kiinni vain ihmisistä, vaan Jumala siunaa yhteistä elämää.

Esteiden tutkinta ja vihkitoimituksen varaaminen Hattulan seurakunnassa.

Ennen avioliittoon vihkimistä on suoritettava avioliiton esteiden tutkinta. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Vihittävien on pyydettävä esteiden tutkintaa yhdessä ja hyvissä ajoin.

Esteiden tutkintapyynnön voi tehdä verkossa tästä. Hattulan seurakuntalaiset voivat tehdä pyynnön myös suoraan Tampereen aluekeskusrekisteriin, neuvonta puh. 03 2190 222 arkisin kello 9–15. Lain mukaan todistuksen esteiden tutkinnasta voi antaa viikon kuluttua siitä, kun tutkintaa on pyydetty, ja sen jälkeen menee vielä aikaa, että todistus saadaan vihkijälle. (ilman todistusta ei voi vihkiä.) Jos toinen vihittävistä on ulkomaalainen, aikaa voi mennä useita viikkoja. Todistus on voimassa neljä kuukautta.

Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on rippikoulun käyminen ja kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsenyys. Vihkiminen voidaan toimittaa kirkossa tai muualla sopimuksen mukaan.  Kirkkovarausta tehtäessä on hyvä huomioida, että Hattulan Pyhän Ristin kirkko on varattavissa toimituksiin vain kesäaikaan 1.6.–15.9.  Muut kirkot ovat käytettävissä ympäri vuoden.  Vihkitoimituksessa tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa.

Avioliittoon aikovat kuulutetaan kirkossa, mikäli vihkipari niin haluaa.  Vihkiminen voidaan myös julkaista seurakunnan lehti-ilmoituksissa.  Jos avioliiton esteiden tutkinta on tilattu maistraatista tai vihkipappi on toisesta seurakunnasta, vihkiparin kannattaa huolehtia siitä, että kuulutus tai tieto vihkimisestä tulee myös kirkkoherranvirastoon.

Kirkkoherranvirastossa neuvotaan kuulutukseen ja vihkimiseen liittyvissä kysymyksissä ja myös aikavaraukset tehdään siellä viraston aukioloaikoina ma -to klo 9.00-13.00 joko soittamalla puh. 03-63 11 520 tai käymällä virastolla Pappilanniementie 9 A toinen kerros  13880 Hattula.

Hattulan seurakunnan jäsenet voivat varata vihkiaikoja vuoden 2021 touko-syyskuulle maanantaista 2.11.2020 klo 9 alkaen.  Tämä koskee myös niitä pareja, joista jommankumman vanhemmat tai vanhempi on Hattulan seurakunnan jäsen.

Muiden seurakuntien jäsenet voivat varata vihkiaikoja kesälle 2021 maanantaista 4.1.2021 klo 9 alkaen.

Kesäajan ulkopuolelle vihkivarauksia voi tehdä ilman aikarajaa.

Jos varauksen tekee joku muu kuin jompikumpi vihkiparista, hänellä tulee olla varausta varten vihkiparin tiedot: nimet, osoitteet, puhelinnumerot, vihkipäivä kellonaikoineen ja mahdollisesti tälle myös vaihtoehto (varauksia on koronan takia siirtynyt kesältä 2020 kesälle 2021).

Avioliiton siunaaminen

Jos jompikumpi vihittävistä kuuluu väestörekisteriin, vain siviilivihkiminen on mahdollinen.  Tällöin avioliitolle voi kuitenkin  halutessaan saada kirkollisen siunauksen. Tilaisuus voidaan pitää kirkossa tai muussa seurakunnan tilassa kuten vihkiminenkin ja avioliiton siunaamisen kaava on hyvin samanlainen kuin vihkimisenkin. Avioliiton siunaaminen varataan kirkkoherranvirastosta.

Vihkimusiikki

Vihkitoimitukseen liittyvästä musiikista on sovittava kanttorin kanssa, joka antaa tietoja toimitukseen sopivasta musiikista.  Pääsääntönä on, että vihkitoimituksen musiikki tulee olla sellaista, joka sopii seurakunnan jumalanpalveluselämän yhteyteen.

vihkiminen

Aukioloajat ma - to klo 9 - 13.

puh. 03-63 11 520

Pappilanniementie 9, 2. krs   A-siipi