Pyhän Ristin kirkko

Hattulan vanha kirkko

Vanhankirkontie 41 , 13720 Parola

Pyhän Ristin kirkko on avoinna jälleen kesällä 2021.

Pyhän Ristin kirkko

Hämeen vanhin kirkko on nykyisessä muodossaan rakennettu 1400-luvulla. Kirkko on ollut suosittu pyhiinvaelluskohde jo keskiajalla. Kirkkosalin seiniä peittävät Suomen laajimmat ja alkuperäisimmät seinämaalaukset. Maalaukset ovat peräisin 1510-luvulla ja esittävät Raamatun kertomuksia ja pyhimyksiä. Kirkon holvissa keskeisellä paikalla on Pyhän Ristin legenda. Saarnapulpetti vuodelta 1550 on maamme vanhin.

Kirkko on käytössä kesäaikaan. Seurakunnan pääjumalanpalvelus vietetään siellä juhannuksesta elokuun loppuun.

Kirkossa ei ole koskaan ollut lämmitysjärjestelmää.  Hattulan seurakunnassa on kuitenkin tapana järjestää siellä kylmään vuodenaikaan "Hyvän Tuomaan lyhtykirkko" joulukuun 21. päivän iltana sekä messu pääsiäisyönä.

Pysäköintialue viljamakasiinin vieressä.  WC löytyy hautausmaan huoltorakennuksesta.

Kesällä kirkossa saa käydä maksutta sen aukioloaikoina, oppaan suorittama esittely on maksullinen, 2 € / aikuinen. Opastukset tasatunnein aukioloaikana. Opastuksia ei kuitenkaan järjestetä kirkollisten toimitusten aikana.

Ryhmäopastukset varattava etukäteen. Opastuksen hinta 65 € klo 10 tai 17 ja muina aikoina 120 € (sis. ovien avausmaksun).

Oven avaamisesta aukioloajan ulkopuolella peritään 65 euroa (ei kuitenkaan tutkijoilta).

Myymälä