Pyhän Ristin kirkko

Hattulan vanha kirkko

Pyhän Ristin kirkko peltomaiseman takana

0447474319

Pyhän Ristin kirkko on avoinna jälleen toukokuussa 2023, ryhmäopastukset aloitetaan huhtikuussa.

Kirkko on käytössä kesäaikaan. Seurakunnan pääjumalanpalvelus vietetään siellä juhannuksesta elokuun loppuun. Seurakunnan verkkosivuilta löytyy tapahtumia, joiden yhteydessä kirkkoon pääsee tutustumaan joulukuussa 2022.

Ryhmäopastukset aloitetaan huhtikuussa 2023. Opastuskierrokset tulee varata etukäteen (044 7474 319). Ryhmäopastuksen hinta 128 € (sis. ovien avausmaksun). Oven avaamisesta ilman opastusta aukioloajan ulkopuolella peritään 71 € avausmaksu.

Hämeen vanhimpiin lukeutuva Hattulan Pyhän Ristin kirkko on nykytutkimusten mukaan rakennettu 1472-1490. Kirkko on tunnettu kansainvälisenä pyhiinvaelluskohteena aina keskiajalta lähtien. Kirkkosalin seiniä koristaa lukuisat Suomen laajimmat ja alkuperäisimmät kalkkimaalaukset 1510-luvulta. Al secco-menetelmällä tehdyt maalaukset kuvaavat Raamatun tapahtumia ja pyhimyskertomuksia. Kirkon holvissa keskeisellä paikalla on kuvattu Pyhän Ristin legenda. Lisäksi kirkossa on Liedon mestarin -koulukunnan puuveistoksia. Kirkon vanhempi saarnastuoli vuodelta 1550 on vanhimpia reformaation jälkeisiä saarnastuoleja Pohjoismaissa ja vanhin Suomessa.

Kirkossa ei ole koskaan ollut lämmitysjärjestelmää. Hattulan seurakunnassa on kuitenkin tapana järjestää siellä kylmään vuodenaikaan "Hyvän Tuomaan lyhtykirkko" joulukuun 21. päivän iltana sekä messu pääsiäisyönä.

Pysäköintialue viljamakasiinin vieressä.  WC löytyy hautausmaan huoltorakennuksesta.

Kirkollisia toimituksia/muita tilaisuuksia:

-

Pyhän Ristin kirkon viereisessä viljamakasiinissa on kesän ajan hattulalaisten kädentaitajien ja taiteilijoiden yhteinen puoti, jossa myynnissä erilaisia töitä aina metallituotteista, postikorteista ja koruista villasukkiin, keramiikkatöihin sekä kuiduista tehtyihin eläimiin. Puoti on ollut auki kesäisin jo vuodesta 1996.

Esteetön kulku Esteetön kulku
Myymälä Myymälä
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc

Hyvän Tuomaan lyhtykirkko

Sana ja musiikki kaikuvat keskiaikaisissa holveissa adventin ja joulun taitekohdassa, tuomaanpäivän iltana. Hengitys huuruaa, sillä kirkossa ei ole lämmitystä. Jos sinulla on lyhty, ota se mukaan! Tilaisuuden jälkeen glögiä, piparia ja lämpöä Hattula-Pirtissä.