Pyhän Ristin kirkko

Hattulan vanha kirkko

Vanhankirkontie 41, 13720 Parola
(03) 672 3383

Kirkko on kesällä avoinna 15.5.–18.8.2019 välisen ajan päivittäin klo 11.00–17.00. (Suljettu juhannuksena 21.-22.6.)

Pyhän Ristin kirkko Hämeen vanhin kirkko on nykyisessä muodossaan rakennettu 1400-luvulla. Kirkko on ollut suosittu pyhiinvaelluskohde jo keskiajalla. Kirkkosalin seiniä peittävät Suomen laajimmat ja alkuperäisimmät seinämaalaukset. Maalaukset ovat peräisin 1510-luvulla ja esittävät Raamatun kertomuksia ja pyhimyksiä. Kirkon holvissa keskeisellä paikalla on Pyhän Ristin legenda. Saarnapulpetti vuodelta 1550 on maamme vanhin.

Kirkko on käytössä kesäaikaan.  Kirkon viereisestä viljamakasiinista löytyy silloin kirkon opas, joka avaa oven.  Seurakunnan pääjumalanpalvelus vietetään siellä juhannuksesta elokuun loppuun.

Kirkossa ei ole koskaan ollut lämmitysjärjestelmää.  Hattulan seurakunnassa on kuitenkin tapana järjestää siellä kylmään vuodenaikaan "Hyvän Tuomaan lyhtykirkko" joulukuun 21. päivän iltana sekä messu pääsiäisyönä.

Pysäköintialue viljamakasiinin vieressä.  WC löytyy hautausmaan huoltorakennuksesta.

Kesällä kirkossa saa käydä maksutta sen aukioloaikoina, oppaan suorittama esittely on maksullinen (7 € aikuiselta, kuitenkin ryhmältä enintään 61 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi).  ‒ Oven avaamisesta aukioloajan ulkopuolella peritään 61 euroa (ei kuitenkaan tutkijoilta).

Myymälä

Vanhankirkontie 41, 13720 Parola

pääsiäisyön messu

Kristus nousi kuolleista! Pääsiäisyön messuun kokoonnutaan keskiaikaiseen Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon. Pukeudu lämpimästi, sillä kirkossa ei ole lämmityslaitteita! Messun jälkeen pääsee Hattula-Pirttiin lämpimään nauttimaan pääsiäislammasta ja muuta hyvää.